Takaisin

Näsinneula

Näsinneulan huippu kipuaa 168 metrin korkeuteen, ja näköalatasanteelta 120 metristäkin kelpaa tiirailla maisemia.
Tietoja Näsinneulasta
Korkeus 168 m
Näköalatasanteen korkeus 120 m
Ravintola Näsinneulan korkeus 124 m
Avattu 28.4.1971

Näsinneula on Tampereen sydän

Näsinneulan näkötornin huippu kipuaa 168 metrin korkeuteen, ja näköalatasanteelta 120 metristäkin kelpaa tiirailla maisemia. Miltä näyttää Tampere sen kuuluisimmasta maamerkistä katsottuna? Kaupunki levittäytyy silmien eteen huikeana panoraamana keskusta-, metsä- ja järvimaisemineen. Kirkkaalla säällä Näsinneulasta näkyy naapurikuntiin asti yli 20 kilometrin päähän! Löydätkö Tammerkosken? Kuinka suuri on Näsinselkä? Missä suunnassa on koti? Näsinneulan maisemia ihaillessa aika vierähtää kuin siivillä.

Näköalatasanteelta löytyy tyylikäs lounge-tyyppinen, aperitiiveja ja delilautasia tarjoileva Neula Sky Cafe, joka palvelee päivittäin. Näsinneula-lippu sisältää myös teen, kahvin tai mehun tai alennuksen kuohuviinistä Neula Sky Cafessa. Jos arjen yläpuolelle tekee mieli jäädä ruokailemaan pitkän kaavan mukaan, tasokas Ravintola Näsinneula palvelee näköalatasanteen yläkerrassa 124 metrin korkeudessa.

 

Web-kamera Näsinneulasta

 

Näsinneula valmistui vuonna 1971

Näsinneulan rakentaminen oli rakentajille oikea haaste ja taidonnäyte. Torni on arkkitehti Pekka Ilveskosken käsialaa. Näkötornin hissit tilattiin Tampereella toimineelta Valmetin lentokonetehtaalta. Hissit kuljettivat jopa 800 henkilöä tunnissa ja ne olivat aikanaan Pohjoismaiden nopeimmat.

Näsinneulan liukuvalu aloitettiin kesäkuussa 1970. Kesäiset sääolosuhteet olivat suosiolliset, ja työ onnistui kuin onnistuikin suunnitellussa 33 päivässä. Torni nousi siis häikäisevät neljä metriä vuorokaudessa! Töitä paiskittiin kolmessa vuorossa vuorokauden ympäri. Työ oli rakentajille vaativaa ja olosuhteet poikkeukselliset, mutta vakavilta vahingoilta vältyttiin.

Näsinneulan harjakaisia juhlittiin lokakuussa 1970 ja jo tammikuussa 1971 päästiin tekemään koepyörityksiä. Tornin avajaisia vietettiin saman vuoden vappuna. Tampere oli saanut sen ikonisimman maamerkin.

Tiesitkö?

Näsinneulan esikuvina toimivat vuonna 1963 valmistunut Puijon Torni Kuopiossa ja Seattlen maailmannäyttelyyn vuonna 1962 valmistunut Space Needle. Myös Näsinneulan nimi ideoitiin Seattlen ”Avaruusneulasta”.

Näsinneulan elämyshissit uusittiin vuodeksi 2020. Hissien nopeus on 6 m/s.

Näsinneulan säävalot otettiin käyttöön kesäkuussa 1971. Vihreä valo kertoo sateesta ja keltainen paisteesta.

Tornin suurin tuulensuuntainen taipuma on 15 cm. Ominaisheilahdusajan pienentämiseksi tornin alaosa on tehty massiiviseksi ja yläosa mahdollisimman kevyeksi.

Näsinneulaan johtaa yli 700 porrasta. Nopeimmin ne on kivuttu vuonna 1989 ajassa 3 minuuttia ja 4 sekuntia. Turvallisuussyistä yleisöä ei nykyään päästetä portaisiin. Portaat toimivat vain hätäpoistumistienä.

Edellinen Seuraava