Takaisin

Kiinan krokotiililisko

Kiinan krokotiililiskot viettävät suurimman osan päivästään vedessä mutta kiipeävät silloin tällöin maalle kuivattelemaan.
Kiinan krokotiililisko (Shinisaurus crocodilurus)
Kotoisin Kiina ja Vietnam
Koko 20–40 cm
Elinikä Noin 10 vuotta
Ravinto Hyönteiset, nuijapäät ja pienet kalat

Osta lippusi tästä

Katso kaikki liput & rannekkeet

Kiinan krokotiililiskot ovat saaneet nimensä niiden selän ja hännän päällä olevista krokotiilimaisista harjaksista.

Kiinan krokotiililiskot viettävät suurimman osan päivästään vedessä mutta kiipeävät silloin tällöin maalle kuivattelemaan. Ne viihtyvät pienissä lammissa tai hitaasti virtaavissa joissa. Krokotiililiskojen vihertävä suojaväri auttaa niitä sulautumaan sammaleisiin ja muuhun kasvillisuuteen. Tälle lajille on tyypillistä vaipua eräänlaiseen ”horrokseen” jossa sen metaboliset toiminnot hidastuvat. Tänä aikana se ei juurikaan reagoi ympärillä tapahtuviin asioihin. Tästä juontaakin sille paikallisten antama nimi ”Unelias lisko” (The lizard of great sleepiness).

Kiinan krokotiiliisko on luokiteltu uhanalaiseksi IUCN:n punaisella listalla. Lajin suurimpiin uhkiin lukeutuu mm. elinympäristöjen tuhoutuminen ja saastuminen sekä laiton keräys lemmikeiksi ja kiinalaiseen lääketieteeseen. Kiinalaisen lääketieteen mukaan krokotiililiskot voivat syötynä auttaa unettomuuteen.

Kiinan krokotiililiskoja on saatu onnistuneesti lisääntymään ympäri maailmaa terraario-oloissa. Tämä antaa toivoa lajin selviytymiseen luonnonalueiden suojelun ohella.

Särkänniemen krokotiililiskot ovat syntyneet Korkeasaaressa syksyllä 2015 ja saapuivat Särkänniemeen syksyllä 2016.

Edellinen Seuraava

Lue myös