Valkean teokset
Tutustu Valkea 2023 – Valon ja taiteen juhla -tapahtuman teoksiin ja taiteilijoihin.
1. / 8. Ochoresotto: Mesh / Relation
Ochoresotto on itävaltalainen taiteilijaryhmä, joka keskittyy teoksissaan liikkuvaan kuvaan ja projisointeihin. Ryhmä on toteuttanut erilaisia mutimediaprojekteja yli viidentoista vuoden ajan. Taiteilijat luovat installaatioita millaiselle alustalle tahansa ja muuttavat tilat uudenlaisiksi. Ochoresotton tavoitteena on löytää uusia havainnoinnin tapoja elämysten ja intohimon avulla.
Ochoresottolla on kaksi taideteosta: Mesh (Planetaariossa) ja Relation (huvipuistossa).
2. Samuli Halla & Katja Kouvolainen – Nordic Butterflies
Katja Kouvalainen on joensuulainen kuvataiteilija, joka on erikoistunut muraaleihin ja suurikokoisiin sisustustauluihin. Katja yhdistää taiteessaan modernin tekniikan ja perinteiset tarinat. Katjalla on kymmenien vuosien kokemus kuvataiteesta töiden, opetuksen ja erilaisten projektien kanssa.
Samuli Halla on koulutukseltaan arkkitehti ja lavastaja. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana hän on tehnyt monipuolisesti lavastus- ja pukusuunnittelua suomalaisissa ammattiteattereissa.
Dekoratiivinen ja vaikuttava viidestä suuresta perhosesta koostuva Nordic Butterfly on saanut innoituksensa suomalaisista perhosista, joita teoksessa edustavat sinisiipi, nokkosperhonen, neitoperhonen, ritariperhonen ja harvemmin Suomen luonnossa nähty vaeltaja, pääkallokiitäjä.
Luonnon monimuotoisuus on vähentynyt maailmanlaajuisesti lähes kolmekymmentä prosenttia vuodesta 1970. Maailmasta katoaa tällä hetkellä paljon kauneutta, ja taiteilijaryhmä haluaa tuoda tämän asian esille teoksellaan. Teoksen esiteltiin ensi kerran Italiassa CidNeon valofestivaalilla keväällä 2018.
3. Tuomo Lehikoinen: Check This
Tuomo Lehikoinen on tapahtumatuotannon moniosaaja, jolla on yli 20 vuoden kokemus tapahtumien järjestämisestä. Uusimpana kokeilunaan Lehikoinen on innostunut valotaiteesta. Hänen ensimmäinen teoksensa on käsinkosketeltava Check This, joka perustuu ultraviolettivaloihin ja fluorisoiviin lankoihin.
4. Rami Saarikorpi: Ultraviolet Reality
Rami Saarikorpi on arvostettu valokuvaaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus erikoisvalokuvaamisesta. Hänen asiantuntemuksensa ulottuu laajasti erilaisiin valokuvaustekniikoihin, ja hän on ollut mukana kehittämässä useita innovatiivisia menetelmiä valokuvauksen alalla. Erityisesti hänet tunnetaan 360-panoraamakuvauksen asiantuntijana.
Ultraviolet Reality kutsuu pohtimaan kukkaniittyjen ja pölyttäjien vähenemistä, ilmastonmuutosta ja ihmisen vaikutusta luontoon. Teos yhdistää luonnon ja teknologian sekä näyttää, miten kukkien väri- ja valo-ominaisuudet vaikuttavat niiden vuorovaikutukseen ympäristön kanssa. Sarja esittelee kasvit kahdesta eri näkökulmasta; ihmissilmän näköhavaintona, sekä ultraviolettivalossa, jossa ne näkyvät sellaisina kuin pölyttäjät havaitsevat ne. Normaalissa valossa kukat näyttävät meille tutuilta ja kauniilta, mutta ultraviolettivalo paljastaa piilotettuja kuvioita, merkkejä ja houkuttelevia värejä, jotka auttavat hyönteisiä löytämään kukinnot ja suorittamaan tärkeän tehtävänsä pölyttäjinä.
Interaktiivinen osio Ultraviolet Reality -teoksessa mahdollistaa valaistuksen säätämisen ja kukkien tutkimisen pölyttäjien näkökulmasta valon eri spektrien avulla. Vuorovaikutteinen kokemus kutsuu pohtimaan ihmisen tietoisuutta ja havainnoimisen rajallisuutta luonnon monimuotoisuuden ymmärtämisessä.
Ultraviolet Reality haastaa pohtimaan ihmisen vastuuta planeettamme hyvinvoinnista. Se kysyy, kuinka voimme vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Kuinka luoda kestävämpi ja tasapainoisempi suhde ympäristöömme.
5. Kari Alonen: Useita teoksia
Kari Alonen on keskisuomalainen pitkän linjan kuvataiteilija, joka on tullut tunnetuksi sekä kantaaottavasta taiteestaan että kiven, lasin ja valon uudenlaisesta yhdistämisestä. Yhteiskuntakriittisyys ja huumori ovat lyömäaseita, joilla Alonen ottaa kantaa näkemiinsä epäkohtiin. "Huumorin sissi lyö tosikoiden armeijan."
Kari aloitti uransa virkamiehenä, mutta hän huomasi pian, että taiteen tekeminen veti vahvemmin puoleensa kuin virastossa uran luominen. Myös järjestelmän epäkohdat saivat aikaan sen, että hän ei halunnut olla osa kyseistä järjestelmää. Päin vastoin, nämä kokemukset toimivat kimmokkeena kantaaottavalle taiteelle. Lopulta Karin kohdalla yrittämisen halu voitti epäonnistumisen pelon, ja hän lopetti virkamiesuransa aloittaakseen täysipäiväisen taiteen tekemisen ilman muuta toimeentuloa.
Valkea 2023 -tapahtumassa on Aloselta useita valoveistoksia.
6. Jouni Väänänen: My Pandemic
Jouni "Psyke" Väänänen on graffiti- ja katutaiteilija, jolla on erilaisten seinämaalausten tekemisestä kokemusta yli 25 vuotta.
Minun pandemiani on ultraviolettivalossa hohtavilla spraymaaleilla maalattu muotokuvien sarja, joka näyttää pandemia-ajan monet kasvot. Väänäsen mukaan sarja sai alkunsa henkilökohtaisesta harmistuksesta liittyen siihen, miten taide- ja kulttuurikentän toimijoita kohdeltiin koronapandemian aikana. Kolme metriä korkeat, hehkuvat kasvot katsovat suoraan kohti ja herättävät tarkastelemaan pandemiaa syrjään sysätyn yksilön näkökulmasta.
7. Michel Suk: Step into the Light
Michel Suk on teknikko ja taiteilija Eindhovenista. Hän opiskeli Eindhovenissa ja innostui pian tekniikasta. Hän uppoutui valoon teatterituotantojen, TV:n ja musiikkiesitysten kautta. Sukilla on erityinen side GLOW Eindhoveniin, ja hän on oppinut tuntemaan valon monet puolet.
Suk saa inspiraationsa arkkitehtuurista ja musiikista. Hän yrittää välittää projekteillaan jonkin sanoman. Suk on ollut johtavassa roolissa sadoissa suurissa projekteissa ympäri maailmaa.
Step into the Light kutsuu katsojansa astumaan valoon elävien valonheittimien keskelle. Teos on näyttävä sekä läheltä että kaukaa katsottuna, ja se luo Särkänniemen ylle kaukaa erottuvat kirkkaat, ohuet valopilarit.
9. Samuli Halla: StigAir
Samuli Halla on koulutukseltaan arkkitehti ja lavastaja. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana hän on tehnyt monipuolisesti lavastus- ja pukusuunnittelua suomalaisissa ammattiteattereissa.
Syksyllä 2016 Halla otti vastaan kaksivuotisen tehtävän lavastaja-pukusuunnittelijana Suomen uusimmassa teatteritalossa, Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Vuosina 2008–2010 hän toimi skenografin virassa Joensuun kaupunginteatterissa. Hän sai Jussi-palkinnon Pelikaanimies-elokuvan lavastussuunnittelusta.
Halla on erikoistunut erilaisten tekniikoiden yhdistämiseen, mistä StigAir on erinomainen esimerkki. Teos näyttää, kuinka pitsiliinoista ja Stiga-pelaajista saadaan rakennettua uniikki kokonaisuus.
10. Aleksandra Stratimirovic: Underworld
Aleksandra Stratimirovic on ruotsalainen taiteilija, jolla on laaja kokemus valosta ja valoteknologioista. Hän luo sekä pysyviä että väliaikaisia, usein paikkasidonnaisia töitä julkisiin tiloihin Ruotsissa ja ulkomailla.
Underworld on tilainstallaatio, joka kuvaa kuvitteellista, pientä merenalaista asutusta. Installaatio pyrkii kiinnittämään huomiota herkkään meren elämään ja sen hauraaseen ympäristöön. Se on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalaverkoista ja muista kalastusmateriaaleista.
11. Antti Kulmala: The Heart Project
Antti Kulmala on suomalainen taiteilija, joka on erikoistunut valotaiteeseen ja tilaan sidottuun taideteoksiin. Kulmala on luonut useita merkittäviä valotaiteen teoksia Suomessa ja ulkomailla, ja hänen teoksiaan on ollut esillä useilla valofestivaaleilla. Kulmalan teokset ovat usein monitaiteellisia kokonaisuuksia, jotka yhdistävät erilaisia elementtejä kuten ääntä, valoa ja videota. Kulmala on tunnettu myös yhteisöllisistä ja monikulttuurisista teoksistaan. Hänellä on vahva ammattitaito niin taiteen tekemisessä kuin tapahtumatuotannossakin.
Kulmalan taideteokset ovat saaneet tunnustusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kulmala työskentelee SirkusUnioni-ryhmän ja Arnold Kulmala Oy:n taiteellisena johtajana. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta 2005.
12. Tommi Aunola: Aqua Terra
Tommi "Toma" Aunola on suomalainen kuvataiteilija, jonka taidejuuret ovat perinteisessä piirustus-, maalaus- ja kuvanveistotaiteessa. Aqua Terra on teos, jossa hän on laajentanut aluevaltaustaan installaatioihin ja valotaiteeseen.
Aqua Terra pyrkii tuomaan vedenalaisen maailman visuaaliset elementit maan päälliseen ympäristöömme. UV-reagoivilla väreillä värjätyillä kankailla ja valoilla Aunola tuo ympäristöön meriolentoja, jotka näyttävät leijuvan ilmassa metsämaisemassa luoden surrealistisen tunnelman.
13. Kari Kola: Blue Pyramid
Kari Kola on joensuulainen valotaiteilija ja Valkea 2023 – Valon ja taiteen juhlan taiteellinen tuottaja. Kola on työskennellyt valon parissa yli 20 vuotta ja ollut johtavassa roolissa yli 2000 projektissa. Hänellä on vakuuttava kokemus kansainvälisistä, massiivisista ulkoilmateoksista, ja hänet tunnetaan valotaiteen edelläkävijänä. Kokemusta Kolalle on karttunut niin näyttelyiden, teatterin, tanssiteosten, festivaalin kuin oopperoiden parista. Viime vuosina työ on keskittynyt enenevissä määrin projekteihin, joissa valo on pääosassa.
Kola työskentelee mielellään ulkona ja jopa ääriolosuhteissa, ja onkin tyypillistä, että hän tuo valotaiteen erikoiskohteisiin, joissa kukaan muu ei ole sitä aiemmin tehnyt. Hän on tehnyt valoinstallaation esimerkiksi Stonehengelle, UNESCOn päämajalle Pariisiin sekä muille historiallisille tai luonnonsuojelukohteille, joissa lämpötilat ovat vaihdelleet -45 ja +45 celsiusasteen välillä.
Blue Pyramid on Valkea 2023 -tapahtuman pisimmälle näkyvä teos, joka nousee Särkänniemen yllä jopa usean kilometrin korkeuteen. Teoksen kustomoidulla laitteistolla on mahdollista luoda taivaalle poikkeuksellisia elementtejä.
Ritva Muikku: Rose of Dawn
Ritva Muikku on puvustussuunnitteija, joka on toiminut pukusuunnittelun parissa yli 20 vuotta. Muikulla on kokemusta kymmenistä teatteriproduktioista, elokuvista ja tv-sarjoista. Muikku tiimeineen vastasi esimerkiksi YLEn Uusi päivä -sarjan hahmojen roolivaatteista, kengistä ja asusteista. Rose of Dawn on pukusuunnittelun mestariteos, joka yhdistää pukusuunnittelun, valotaiteen ja esiintyvän taiteen.
Tämä taideteos kävelee alueella klo 16–21 pitäen välillä taukoja.