Takaisin

Sähköankerias

Nimestään huolimatta sähköankerias ei kuulu ankeriaisiin vaan veitsikaloihin (Gymnotiformes). Sähköankerias voi tuottaa jopa 650 voltin sähköjännitteen. Suomessa verkkovirran jännite on 230 volttia...
Sähköankerias (Electrophorus electricus)
Kotoisin Etelä-Amerikka
Koko 100–250 cm
Elinikä 10–20 vuotta
Ravinto Kalat, äyriäiset ja pienet nisäkkäät

Osta lippusi tästä

Katso kaikki liput & rannekkeet

Nimestään huolimatta sähköankerias ei kuulu ankeriaisiin vaan veitsikaloihin (Gymnotiformes). Sähköankerias voi tuottaa jopa 650 voltin sähköjännitteen. Suomessa verkkovirran jännite on 230 volttia. Sähköankerias voi muuttaa tuottamansa sähköjännitteen voimakkuutta. Heikkojen sähköimpulssien avulla sähköankerias havaitsee vedessä saaliit ja esteet kuten veteen kaatuneet puut. Voimakkailla sähköimpulsseilla se puolestaan tainnuttaa saaliinsa.

Sähköankeriaan ruumiista 4/5 on, pyrstöä jossa sijaitsee kolme paria paristomaisia, pitkistä lihaksista muodostuneita sähköelimiä. Vain 1/5 ankeriaan pituudesta on ruumiinonteloa, jossa sijaitsevat elintärkeät elimet.

Syntyessään sähköankerias on näkökykyinen, mutta ikääntyessään se vähitellen menettää näkönsä tullen lopulta täysin sokeaksi. Sähköankeriaat hengittävät kiduksilla, mutta ne nousevat myös pintaan haukkaamaan happea. Näin ne selviävät myös vähähappisissa vesissä.

Edellinen Seuraava

Lue myös