Takaisin

Aksolotli

Aksolotli on salamanteri ja kuuluu sammakkoeläimiin. Lajin nimi tulee nahuatlinkielisestä sanasta, joka tarkoittaa veden palvelijaa.
Aksolotli (Ambystoma mexicanum)
Kotoisin Meksiko
Koko 15–45 cm
Elinikä 10–15 vuotta
Ravinto Hyönteiset ja pienet kalat

Osta lippusi tästä

Katso kaikki liput & rannekkeet

Aksolotli on salamanteri ja kuuluu sammakkoeläimiin. Lajin nimi tulee nahuatlinkielisestä sanasta, joka tarkoittaa veden palvelijaa. Aksolotli on esimerkki neoteniasta eli vajaasta yksilönkehityksestä. Aksolotlit säilyttävät toukkamaiset piirteet, kuten ulkoiset kidukset koko niiden elämän ajan. Vain harvoin aksolotlit käyvät läpi muodonvaihdoksen maalla eläväksi, keuhkoilla hengittäväksi salamanteriksi, jolloin ulkoiset kidukset surkastuvat.

Aksolotli on luonnossa erittäin uhanalainen. Sen luonnollinen esiintymisalue on ollut kahdessa Meksikon vuoristojärvessä, Chalcossa ja Xochimilcossa. Chalco-järvi on sittemmin kuivunut. Kuivuminen ja saastuminen uhkaavat myös Xochimilco-järveä. Lisäksi järveen on istutettu isoja petokaloja, jotka syövät aksolotleja. Aksolotlit lisääntyvät helposti akvaariossa ja niistä on jalostettu useita värimuunnoksia. Särkänniemen aksolotlit ovat viljeltyjä eivätkä luonnosta pyydystettyjä. Aksolotlit ovat lisääntyneet Särkänniemen Akvaariossa useita kertoja.

Edellinen Seuraava